Planlægger du at blive gravid?

Graviditet og tandbehandling hænger mere sammen, end mange måske umiddelbart er klar over.
Hvis du er gravid eller planlægger at blive det, vil vi meget gerne hjælpe og rådgive dig. Bestil en tid, og så kan vi tage en samtale om, hvad der er vigtigt i forbindelse med graviditet og tandpleje.

Er du allerede gravid?

Når du bliver gravid, er der mange ting, der bliver anderledes. Du bør være mere opmærksom på, hvad du udsætter sin krop for. Det ved du godt, og vi ved godt, at du gerne vil det bedste for både dig og dit barn. Derfor vil vi gerne anbefale dig at kontakte os hurtigst muligt, så vi kan få en god snak omkring, hvilke ting du skal være opmærksom på i mundhulen under din graviditet.

Hvad sker der i din krop?

Når du bliver gravid, sker der mange forandringer i din krop – både indvendigt og udvendigt. Hormonbalancen ændrer sig, og dette kan også ses og mærkes i mundhulen. Under graviditeten kan tandkødet f.eks. reagere meget kraftigt, når hormonbalancen ændrer sig. Tandkødet bløder derfor meget nemt, hvilket kan udvikle sig til tandkødsbetændelse, hvis man ikke er opmærksom på at holde øje med det. God mundhygiejne opretholdes ved effektiv tandbørstning morgen og aften samt brug af tandtråd imellem alle tænder.

Mister man en tand, for hvert barn man får?

Det er et gammelt ordsprog, men det er heldigvis ikke rigtigt. Mange gravide bliver heldigvis mere bevidste omkring, hvad de indtager, og forbereder sig grundigt på at blive mor. Mange oplever at få en speciel trang til bestemte fødevarer. Får du øget trang til søde sager, skal du være ekstra opmærksom på din mundhygiejne, så du undgår at få huller i tænderne på grund af dine ændrede kostvaner.

Kaster du meget op?

Lider du af morgenkvalme og har opkastninger, bør du børste dine tænder let om morgenen og mere grundigt om aftenen – på den måde skåner du emaljen bedst muligt. Lider du af svær morgenkvalme, som besværliggør tandbørstningen om morgenen, kan du skylle munden grundigt og vente med tandbørstningen, indtil kvalmen har lagt sig.

Danner du mange tandsten, kan det være en god idé at få en professionel tandrensning i starten af graviditeten. Dette gør det nemmere at holde dine tænder renere bagefter, da tænderne bliver glatte af rensningen, og bakterier har derfor sværere ved at sætte sig fast på tanden. De kan derfor nemmere fjernes ved almindelig tandbørstning. Selvom man ikke danner tandsten, er professionelle rensninger en god hjælp til opretholdelse af mundhygiejnen under graviditeten.

Er tandbehandlinger farligt for dit barn?

Nej.

En graviditet er en hel videnskab i sig selv. Det er derfor forståeligt, at det kan være svært at finde hoved og hale i alle de regler, der er forbundet med graviditet i dag. Nogle kvinder har hørt, at tandbehandlinger med lokalbedøvende midler er forbundet med risiko for fosterskader, og at disse behandlinger derfor har været undgået på danske tandklinikker i mange år.

Så længe du får lokalbedøvelse uden adrenalin, forekommer der ingen negative effekter under graviditeten.

Er fluor farligt?

Fluor er en vigtig bestanddel i vores tandpasta, og gravide kan sagtens børste tænder med almindelig fluortandpasta. Fluoren indlejres i moderens skelet eller udskilles gennem urinen, og påvirker derfor ikke fosteret. Tandlægen undgår dog at anvende fluorbehandlinger i tandlægestolen, og udskriver heller ikke receptpligtig fluortandpasta med højt fluorindhold til en gravid kvinde.

Har du spørgsmål angående graviditet og tandbehandling, så kontakt endelig klinikken.

Call Now Button