Hvorfor får jeg isninger i tænderne?

Isninger er ubehagelige og kan opstå, hvis du:

  • Drikker noget koldt eller varmt
  • Hvis du spiser noget sødt eller syrligt
  • Børster dine tænder.

De skarpe jag og den kortvarige smerte i tænderne er et udbredt fænomen, som i langt de fleste tilfælde skyldes, at dentinen (tandbenet) er blottet, og dine tænder derfor er udsatte. Isninger opstår som oftest på grund af forkert tandbørste-teknik, hvis du f.eks. børster dine tænder på tværs af tandkronerne. Gør du det, kan du risikere at tandkødet trækker sig tilbage, og du får isninger i tænderne.

Klipper du dit hår, så vokser det ud igen. Det er desværre ikke helt så nemt med dine tænder og dit tandkød. Når først skaden er sket, er der ingen mulighed for at få tandkødet til at vokse op igen. Vi anbefaler derfor at beskytte de overfølsomme tandhalse på bedste vis.

Hvad er isninger i tænderne?

Isninger og følsomme tandhalse, på fagsprog kaldes dentin hypersensibilitet, er en kortvarig smerte eller et jag som ofte opstår ved termisk påvirkning og/eller temperaturændringer.

En tand består af flere lag. Det yderste lag hedder emalje. Emaljen er stærk, og den beskytter det underliggende blødere lag af tandben (dentin). Tandbenet omgrænser tandens nerve (pulpa). I tandbenet er der små væskefyldte kanaler, som forbinder det yderste lag af tandbenet med tandens indre nerve. Hvis tandbenet er dækket af emalje opleves sjældent isninger i tænderne, da emaljen har en isolerende effekt. Er tandbenet derimod blottet, vil termisk påvirkning kunne forårsage en væskeforskydning i de små tandbenskanaler, hvilket kan fremkalde isninger. Syreholdig eller sød mad og drikke kan have lignende effekt.

Skal jeg behandles for isninger i tænderne?

Generelt er der gode muligheder for behandling af følsomme tandhalse, hvorfor vi anbefaler dig at tale med os, hvis du oplever tilbagevendende isninger. Vi undersøger, om smerterne skyldes huller i tænderne, en dårlig plastfyldning eller måske en revne i tanden. I sådanne tilfælde er det nødvendigt med behandling.

Hvis isningerne kun forekommer en gang imellem, og du ikke oplever vedvarende ubehag, behøver du som regel ikke nogen behandling. Hvis smerterne tværtimod er kraftige og længerevarende, bør du få behandling. Det er imidlertid altid en god idé at kontakte tandlægen, hvis du er i tvivl.

Hvordan behandler tandlægen isningerne – og hvad kan jeg selv gøre?

Vi kan f.eks. lægge fluorlak på tænderne, der mindsker isningerne og samtidig beskytter dine tandhalse. Derudover bør du bruge en tandpasta med et højt indhold af fluor, der er udviklet til isninger. Du bør samtidig mindske forbruget af syrlige føde- og drikkevarer; særligt juice og sodavand.

Du bør børste dine tænder vertikalt, hvor tandbørsten roteres i cirkelbevægelse nedad på stedet. Derved kan hårene på børsten kile sig ind i tandmellemrummene – og du opnår derved et bedre resultat.

Kontakt os endelig, hvis du har mistanke om isninger i tænderne.

 

Print eller læs mere her!

Call Now Button